Als je overloopt van ideeën

Als je overloopt van ideeën

Mensen die ik coach zijn vaak idealisten, vol ideeën over hoe het beter kan. Ze proberen actief om hun ideeën in te zetten. Alleen worden ze niet altijd opgepikt door de juiste personen, of zij hebben er nu geen tijd voor. Dat frustreert als de oplossing voor jou zo simpel is. 

Een valkuil is om vanuit je gedrevenheid om de boel te verbeteren dan maar zelf aan de slag te gaan met je idee. Maar als je dat met al je ideeën doet, krijg je het heel druk. Dat houd je misschien even vol, maar niet lang. Of je doet alles maar half en maakt niets echt af. Je energie lekt weg en de voldoening blijft uit. 

Pick your battles

Het is een kracht als je vol ideeën zit en heel mooi als je de wereld wilt verbeteren. Maar dat laatste kun je zeker niet alleen en ook niet alles kan nu. Meestal zitten er bij die ideeën ook zaken die anderen anders zouden moeten doen. En krijg dat maar eens 1-2-3 voor elkaar. Begin klein, bij jezelf. Ik vond het als tiener en twintiger nooit leuk als mijn moeder het tegen me zei, maar het klopt stiekem wel:

Verbeter de wereld begin bij jezelf. Goed voorbeeld doet volgen. 

Welke ideeën en verbeteringen passen op dit moment het beste bij wie jij bent, wat je kunt, welk werk je hebt, met wie je werkt, hoe je thuissituatie is en wat je dromen zijn? Daarin kun jij nu het meeste betekenen. Zet daar vol op in. 

Momentum hebben

Voor alles is een tijd en een plaats. Een moment waarop alles bij elkaar lijkt te komen, dat alles op rolletjes loopt. En jij als ideeënmens bent vaak eerder met nieuwe inzichten dan het gros van de mensen. Het vraagt geduld om anderen mee te nemen. Mensen moeten soms eerst de pijn van een probleem ervaren om het anders te willen doen. Pijn die jij nu net zo graag had willen voorkomen. Het is niet anders. Als je dat inziet en kunt accepteren, heb je een stuk minder frustraties. En energie over voor waar nu al wel ruimte voor verbetering is!

Je tijd goed besteden

Er zitten 24 uur in een dag en 168 uur in een week. Wat doe jij met jouw tijd? Doe je de dingen die jij belangrijk vindt en waar jij blij van wordt? Of laat je jezelf regelmatig verleiden om ergens meer tijd aan te besteden dan je zelf eigenlijk wilt? Verspil jij tijd met bedenken wat anderen zouden moeten doen, met het trekken aan dode paarden omdat er geen momentum is, of met alweer de volgende ideeën? Goed bedoeld, maar niet helpend. Misschien is er nog ergens wat extra tijd vrij te maken door dingen te laten die niet bijdragen aan wat je nu wilt?

Wat is nu je focus

Focus aanbrengen

Als je je prioriteiten op een rij hebt voor dit moment, geeft dat rust. Je keuzes van nu zijn niet in beton gegoten. Je kunt op ieder moment besluiten je prioriteiten om te gooien. Maar om iets te realiseren, helpt het als je je een tijdje met focus bezighoudt met slechts een paar belangrijke zaken. 

Daarna pak je weer nieuwe ideeën op. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *