Eerste hulp bij reorganisaties

Eerste hulp bij reorganisaties

Ze zien het helemaal voor zich, de kartrekkers. Hoe er een frisse wind door de organisatie zal waaien na de reorganisatie. Hoeveel wendbaarder jullie om zullen gaan met alle veranderingen bij klanten. Zelfsturend. Vernieuwend. Maar jij wordt er op dit moment vooral heel onrustig van. Het lukt je niet om je hoofd helder te houden. Je ziet jezelf niet in het nieuwe plaatje. Je piekert veel en slaapt slecht.

Timing is alles

Ach, je begrijpt best dat het nodig is om de organisatie een beetje op te schudden. Jullie zijn ook niet de enige organisatie waar dit gebeurt. Je ziet reorganisaties als deze nu overal om je heen. Het is de tijdgeest. Met de meeste doelstellingen kun je het ook alleen maar eens zijn. Maar moet het echt nu!? Je kunt het er even niet bij hebben. Er speelt ook van alles thuis. Daar heb je al je aandacht en energie voor nodig. Het was wel zo fijn geweest als je werk even gewoon je werk was dat je op routine naar tevredenheid kon doen. Hoe ga je het allemaal bolwerken de komende tijd?

De positieve kant

Ja, elk nadeel heeft zijn voordeel. Je hebt in de afgelopen 15 jaar al meerdere reorganisaties meegemaakt en hebt er iedere keer weer mooie kansen uit weten te halen. Je ging gewoon op je gevoel af, bedacht wat je het leukste leek om te gaan doen in de nieuwe setting en ging er vol voor. Maar op dit moment voel je even helemaal niets, behalve spanning. Dat zet alles vast. Je laat het allemaal maar over je heen komen en wacht af. Je voelt je dan ook niet jezelf.

Mens mogen zijn

Pfffffff. Het zou fijn zijn om even je hoofd leeg te kunnen maken. Een beetje tot rust te komen. Het gevoel dat er begrip is voor wat er thuis speelt. Ruimte om daar tijd aan te kunnen besteden, even naar een tandje lager te mogen schakelen, ook middenin alle mooie plannen van de reorganisatie. Dat het wel goed komt. Dat je goede dingen doet voor de organisatie en ze graag willen dat je een nieuwe rol krijgt die je past. Het zou je al zo helpen als de spanning er vanaf is. En er even iemand met je meedenkt.

If you plant for a season, plant budgets. If you plant for a decade, plant reorganization. If you plant for a century, plant people. – Ralph Siu

Natuurlijk wil je als mens worden gezien. Maar hoe kijk jij eigenlijk? Het is goed om ook menselijk naar jezelf te kijken en eerlijk te zijn over wat je dwars zit. Dit te delen met diegenen die ertoe doen. Er kan vaak meer dan je denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *