Het hert en de aap

Het hert en de aap

Zijn mensen die leiderschap tonen altijd sterk? Natuurlijk niet. Twijfelen mensen die hun dromen leven nooit? Natuurlijk wel. Maar ze laten hun twijfels links liggen. Hun kracht komt vanuit het willen en mogen. Als je voor ogen houdt wat je graag wilt en je keuzes daarop afstemt, kom je in een positieve flow.

Iedereen heeft een innerlijke criticus. De stem in je achterhoofd die waarschuwt voor alles wat er kan misgaan of wat er eerst nog moet gebeuren: ‘Het is nog niet goed genoeg’, ‘Dat krijg ik vandaag niet meer af’, ‘Eerst die collega helpen’.

De aap

Stel je deze criticus voor als een aap op je schouders. Hij plaagt je, slingert om je heen en kan jou, als je niet uitkijkt, aardig tot stilstand brengen. Voordat ik als trainer en coach ging werken, zag mijn aap allerlei redenen om dit vooral niet te doen. Dus deed ik het niet.

Innerlijke wijsheid

Ondanks die aap weet je vanbinnen heus wel welke richting je op wilt, want gelukkig heeft ook iedereen een innerlijke wijsheid; dat wat er direct in je opkomt als je zegt: ‘Eigenlijk wil ik …’ Mijn droom om trainer/coach te zijn bleef. In mijn interim opdrachten coachte ik al steeds meer. Ik zag het helemaal voor me: met groepen aan de slag, samenwerken in een leuke club van een man of dertig met eenzelfde visie.

Het hert

Stel je de innerlijke wijsheid voor als een hert dat je voorgaat. Dit dier is een positief symbool voor vernieuwing, wijsheid en vitaliteit. In veel oude culturen wijst het gewei op de levensboom, het leven dat zich blijft vernieuwen. In China staat een mannetjeshert voor rijkdom, geluk en levenskracht.

Innerlijke wijsheid

Persoonlijk leiderschap: en-en

De aap en het hert zijn er allebei. De aap verbeeldt waar je bang voor bent en het hert staat symbool voor je dromen. Laat je je stoppen door de aap, of volg je het hert en ga je je dromen achterna? Het is niet het een of het ander. Het is en-en. Ja, natuurlijk was het spannend een nieuwe weg in te slaan in mijn werk en natuurlijk heeft dat risico’s. Maar niet geschoten is altijd mis. Ik volgde een aantal opleidingen, begon mijn eigen coaching praktijk en sloot me aan bij CiEP. Iedere horde die ik hierin nam, gaf me veel energie.

Compassie

Het hert volgen, nieuwe wegen inslaan en groeien, met compassie voor de aap op je schouders. Als je hem probeert te negeren, doet hij alleen maar harder zijn best om je in de weg te zitten. De aap accepteren betekent niet dat je hem je laat beletten om het hert te volgen, maar dat je soms pas op de plaats maakt. Want eerlijk is eerlijk: dromen is leuk, maar die aap zorgt ervoor dat je je niet onbesuisd in elk nieuw avontuur stort.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *