Hoezo, jezelf vernieuwen?

Hoezo, jezelf vernieuwen?

Als mens zijn we in een voortdurend proces van veranderen en bewegen op weg naar wie we in potentie zijn. Tenminste, dat is mijn overtuiging. Sommige veranderingen zijn een kwestie van biologie. We worden ouder en veranderen daardoor. Andere veranderingen zijn oppervlakkig, zoals het laten groeien van je haar of een baard. Maar er zijn ook ontwikkelingen die je heel bewust zelf initieert en je met een sprong van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’ laten gaan. Ontwikkelingen die door jezelf als vernieuwend worden ervaren, en ook wel door anderen.

Momenten van verandering

Reorganisaties of levensgebeurtenissen zijn bij uitstek duwtjes in de richting van vernieuwing. Ze geven onrust of opwinding. Ze zetten je aan het denken. Wacht even, past dit werk nog wel bij mij en waar ik nu sta? Wat wil ik eigenlijk? Zelf vond ik het bijvoorbeeld een hele worsteling om mijn nieuwe rol als moeder te combineren met mijn werk. Maar de meeste reorganisaties greep ik dankbaar aan voor een groeispurt. Ieder heeft weer zo zijn eigen momenten waarop overtuigingen met elkaar botsen, of juist samenkomen en je vleugels geven.

Op de helft …

Als je zo’n beetje halverwege je werkende leven bent, komt er de vraag naar zingeving bij. Je hebt tot nu toe allerlei kansen gepakt of gecreëerd en daarbij veel geleerd. Je weet wie je bent en wat je kunt. Maar het schuurt. Wat geeft zin voor jou? Wat wil jij nu echt toevoegen in je leven? Staat er later op je grafschrift ‘hij heeft altijd hard gewerkt’, of ‘hij was iemand die uitdroeg waar hij voor stond’? Als je dit gevoel van onrust erkent en actief onderzoekt, hoeft het niet tot de bekende crisis te komen. Dan ga je een glanzende, nieuwe periode in.

Een steeds rijker kleurenpalet

Vernieuwing ontstaat vaak op de raakvlakken van verschillende thema’s. Je gaat je vaardigheden uit je hobby’s en interesses ook inzetten in je werk. Of je brengt je diverse ervaringen bij eerdere werkgevers samen in een nieuwe dienst, al dan niet als ondernemer. Met de ervaring groeit ook je kleurenpalet. Je kunt daarmee steeds rijkere schilderingen maken. Zoals Picasso meerdere periodes kende, zo ken jij ze ook. Zo’n periode-overgang noem ik ‘jezelf vernieuwen’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *