Je eigen pad lopen

Je eigen pad lopen

Een jaar of tien, vijftien geleden waren we veel bezig met efficiency. De aandacht is inmiddels verschoven van timemanagement naar zelfsturing: leven vanuit wat écht belangrijk voor je is. Druk zijn we bijna allemaal.  Waar ben jij zo druk mee? Zijn dat ook de dingen die voor jou belangrijk zijn? Als we niet uitkijken, worden we opgeslokt door de korte termijn doelen op ons werk en in ons gezin. Door wat anderen van ons verwachten. Maar wat voel jij zelf diep van binnen of wat denk je over jezelf?

Eigenlijk wil ik …

Een simpele en doeltreffende oefening is om eens op te schrijven ‘Ik wil eigenlijk …’ en dat in een minuut aan te vullen met alles wat spontaan in je opkomt. Binnen no-time heb je een aantal dromen op papier. Vaak zijn het dingen die je graag wilt, maar niet ‘mag’ van jezelf, omdat je andere dingen ‘moet’.

Als jij je dromen niet waarmaakt, wie doet het dan? Het is jouw leven. Maak het concreet en zet een eerste stap. Hoe fijn is het om kleine stappen te zetten in de richting van je dromen. Of je er nu snel komt of niet, onderweg zijn geeft al energie voor tien.

Je persoonlijke waarden

Ieder heeft zijn eigen unieke set aan waarden, de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Sommige waarden lijken op iedereen van toepassing (zoals plezier of succes), maar toch verschillen mensen in de prioriteit die ze eraan geven. Ook zijn waarden niet voor eeuwig. Ze veranderen in de loop van het leven.

Onbewust raken we allemaal al werkende weg wel eens van onze waarden af. Als je niet volgens je waarden leeft, word je door de waan van de dag geleefd en laat je al gauw slachtoffergedrag of uitstelgedrag zien. Leven volgens je waarden geeft focus en voldoening.

Waar sta jij voor?

Een tweede oefening. Neem eens een sprong in de tijd. Stel dat je over tien jaar gaat emigreren of met pensioen gaat. Bij een groot afscheidsfeest gaan jouw beste vrienden en collega’s je toespreken.

  • Wat wil je graag dat ze over je zeggen? Over je gezondheid, je werk, je relaties en je persoonlijke groei? Grote kans dat je hierin belangrijke waarden kunt herkennen. Bijvoorbeeld eerlijkheid, vriendelijkheid, gevoel voor rechtvaardigheid …
  • En wat denk je, zullen ze inderdaad zeggen wat je graag zou horen? Met andere woorden: zien anderen in je gedrag wat jouw belangrijke waarden zijn? Leef je naar je waarden? Stel dat je hierin nog een stapje kunt zetten… wat ga je dan doen?

Reflecteren en bijsturen

Waarden motiveren je en sturen je in de juiste richting. Soms laat je je verleiden tot gedrag dat niet bij je waarden past, om goedkeurig van anderen te krijgen. Het is flink oefenen om steeds die keuzes te maken die in lijn liggen met je waarden. Lastig als je het druk hebt: ook het prioriteren op zich kost tijd. Neem wekelijks een vast moment om te reflecteren en bij te sturen. Dat houdt je op koers.

Om meer vanuit onszelf te leven, is het wel belangrijk dat we iets met onze waarden doen. Maak ze concreet, bijvoorbeeld door je levendig voor te stellen hoe je dag eruit zou zien als je helemaal volgens je waarden leeft. Of door jezelf heel praktisch te herinneren aan je waarden met een quote als screensaver of wachtwoord, een kaartje op het prikbord, of een speciaal voorwerp op je bureau. Ook is het handig om erover te praten met anderen. Zo krijg je feedback van je omgeving en kom je op nieuwe ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *