Kleur bekennen

Kleur bekennen

Iedereen is anders, dat vond ik als kind al boeiend. Het maakt de wereld kleurrijk. Met iedere vriend of collega heb je weer een andere match. En per periode heb je wat meer met de een dan met de ander. Dit is ook wat ik mijn kinderen meegeef. Je hoeft je niet aan te passen aan je omgeving, je voegt in en op zijn tijd ook weer uit, of niet.

Jezelf zijn in je werk

Sommige mensen hebben heel duidelijk een werk-ik en een prive-ik. Dat had ik ook de eerste jaren dat ik werkte. Naar mijn idee maak je het jezelf daar moeilijker mee dan nodig is, omdat het onnatuurlijk is. Jij bent jij met al je facetten. Als je de verschillende kanten van jezelf weet te verbinden en je eigenschappen bewust afwisselt en inzet wanneer het past, dan ben je heel effectief.. Voor mij persoonlijk geldt: hoe meer ik van je bijzondere bezigheden en interesses te weten kom, hoe leuker ik je vind. Beken kleur! Ieder heeft zo zijn eigen-aardigheden. Het liefst dollen we daar af en toe met elkaar over. Met de nodige zelfrelativering en met respect voor de ander natuurlijk. Dat geeft lucht en plezier in de samenwerking en maakt het ook makkelijker om elkaar zakelijk op dingen aan te spreken.

Consequenties verbinden aan wat je ervaart

Kleur bekennen gaat voor mij niet alleen over eigenschappen en interesses, maar ook over gevoelens. Als je je gevoel voor jezelf onderzoekt zodra het opkomt en bedenkt wat jij wilt dat er verandert in de situatie, kun je dat eigenlijk ook direct rustig benoemen. Ik ben altijd vrij open geweest over de kwetsbaarheden die ik had in het verleden en wat ik daarvan had geleerd, maar ik uitte me bijna nooit kwetsbaar in het moment zelf, in het hier-en-nu. Als ik me geraakt voelde, dan ging ik over tot een aanval op de ander en/of ik schoot heel snel naar mijn hoofd en probeerde dat nare gevoel zo hard mogelijk weg te redeneren. Ach, ik stap nog wel eens in dat ingesleten patroon. Maar ik geef gelukkig steeds vaker direct aan wat iets met mij doet en wat voor mij belangrijk is dat er verandert. Dus dat pad wordt steeds makkelijker te bewandelen. Consequenties verbinden aan wat je ervaart, geeft je ruimte en invloed op het vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *