Stilstaan of bewegen

Stilstaan of bewegen

Je wilt wat anders in je werk, maar je doet niets. Je bent van binnen een en al onrust en van buiten als bevroren. Omdat je bang bent om te verliezen wat je hebt. Bang voor wat anderen van je vinden. En vooral ook bang dat ‘dat andere werk’ je niet lukt of niets oplost. Die angsten ga je liever uit de weg. Je zegt schouderophalend ‘ik weet gewoon niet goed wat ik dan wel wil’. Maar het voelt niet goed.

Ik weet niet wat ik wil

Zodra je jezelf toestaat om je jouw ideale werksituatie voor te stellen, komen er direct  1 of meer beelden bij je op. Je ziet jezelf lopen, fietsen, zitten, staan. Buiten, achter een computer, al schetsend op een flipover. Alleen, met een klein groepje, voor een grote zaal vol mensen. Je voelt er een bepaalde rust of dynamiek bij. Blijdschap over wat je ermee bereikt. Echt, beelden genoeg. Het kan zijn dat je er nog niet aan wilt toegeven en hard aan het redeneren slaat waarom dat niet de juiste beelden kunnen zijn. Dan duw je de beelden steeds weer weg. Maar je zult zien dat bepaalde beelden hardnekkig zijn. Je hebt de antwoorden in je. Je weet wat je wilt. Alleen jij weet dat.

De exacte vacaturetekst van je toekomstige baan

Natuurlijk heb je met die beelden niet meteen de gedetailleerde vacaturetekst van je toekomstige baan. Ze geven de richting aan waarin je het zoekt. Wat voor jou op dit moment belangrijke ingrediënten zijn om vol energie aan het werk te zijn. En ze laten zien waar er een mismatch is met je huidige baan. Misschien is die mismatch helemaal niet zo groot en klopt er maar 1 ingrediënt niet als je het goed bekijkt. Het kan maar zo zijn dat dit best te veranderen is, als je de stoute schoenen aantrekt en dat op je werk bespreekt. Als de mismatch met je ideaalbeeld een stuk groter is, is er meer actie nodig.

Op onderzoek uit

Als je je wensen op een rij zet, zul je zien dat dit je een aardige focus geeft om verdere stappen te zetten. Bijvoorbeeld … “Minder zakelijk, meer sociaal werk. Met een team aan de slag. Mensen enthousiasmeren en verbinden. De sociale cohesie vergroten in mijn woonplaats. Op de fiets naar m’n werk. Mijn eigen ideeën vormgeven en in de praktijk brengen. Af en toe op een podium staan.” Daarmee heb je genoeg houvast om de boel te gaan verkennen. Je hoeft echt geen in beton gegoten plan met bijbehorende begroting te hebben om nu stappen te zetten. Zet je wensen als reminder in een notitie in je telefoon en ga op onderzoek uit.

Je interesses volgen

Begin maar eens met hardop uitspreken in je directe omgeving wat je mooi zou vinden om te doen. Al pratende weg, zul je merken dat bijna iedereen wel iemand kent waar je dan echt eens mee zou moeten praten. Dat doe je. En al pratende weg ontwikkelt je rijtje met wensen zich steeds verder tot een concreet plan en dito kansen.

Het is stilstaan of bewegen

Eigenlijk is het niets anders dan ruimte geven aan je interesses. Besteed tijd aan de zaken waar je hart vol van is, waar je kriebels van in je buik krijgt, waar je het ene na het andere idee bij krijgt. Dat voelen anderen ook. Ineens komen dingen spontaan op je pad, lijkt het vanzelf te gaan. Volg je natuurlijke beweging, dan gaat het stromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *